default_mobilelogo

Col·laboracions

 
A diferència de la pubertat, que comença a una edat determinada situada entre els 12 i els 13 anys i és deguda a grans canvis hormonals, l'adolescència segons la OMS és una etapa de la vida que va entre els 11 i els 19 anys.
 
S'estima que 1 de cada 5 persones en el món és adolescent.
 
És aquest un període clau en la vida d'un individu, període de canvis en la personalitat i en la conducta. Període de referents nous, tant emocionals com  socials, en el qual el paper de la família i de les relacions interpersonals són crítics per a convertir a l'adolescent en un adult madur i independent. 
 
Període de canvis importants en el cervell, amb una profunda remodelació de l'escorça cerebral.
 
Càrrega genètica, càrrega ambiental, educació, cultura dintre d'un context d'invasió hormonal, que farà que el cervell imprimeixi i fixi nous patrons de conducta individual.
 
Etapa de la vida de dubtes i de canvis psicològics, inseguretat, necessitat de autoafirmació, sensibilitat a flor de pell, imaginació desbordada, impulsivitat, que fa que alguns adolescents es trobin especialment vulnerables i precisin de cert consell i assessorament psicològic.
 
Però és també una etapa delicada de maduració biològica, quan poden aparèixer algunes malalties psiquiàtriques en les quals l'establir un diagnostico precoç i un tractament eficaç és fonamental per a l'assoliment d'una millor evolució. Així una gran proporció dels trastorns mentals considerats de l'adult (esquizofrènia, ansietat, trastorn obsessiu compulsiu, depressió i abús de substàncies entre d’altres) tenen un inici de forma brusca o insidiosa en l'edat juvenil, moltes vegades amb presentacions clíniques diferenciades de les que s'establiran posteriorment en l'edat adulta.